Elsworthy Road NW3

Conversion

Overlooking the open parkland spaces of Primrose Hill, this traditional family  house that had been used as part residence/part dental surgery was stripped back to its original structure and interior surfaces.   Comprehensive remodelling including extensions and full refurbishment  totally reconfigured the house  to create 8,000sqft of internal space with main living areas to the ground floor and bedroom spaces above.  An artist’s studio and self-contained flat to upper floors  were  requested as part of the overall brief.  A new orangery extended into the rear garden to take advantage of views over the original Gertrude Jekyll garden that had fallen into disarray but was brought back to life by the thoughtful restoration of the new owner. A large basement provided new storage and state of the art plant room for services and installations allowing low energy underfloor heating to be installed as part of the new infrastructure. Original architectural features of merit lost over time beneath poorly executed alterations, were renewed and  the interiors  designed in a traditional idiom further complemented by a wealth of  features including room panelling, upholstered walling, stone, marble and fitted joinery   The practice designed and construction managed directly the dozens of construction, crafts and trades needed to bring  the scheme to completion over a 2 year period.